Alt
2022-08-15 15:45
...

Hogyan szabadulj meg a szem alatti karikáktól és táskáktól?

 

Előfordul, hogy az arcunkra van írva az egészségi állapotunk. Látszik rajtunk ha fáradtak vagyunk, ha betegek vagyunk, de az is ha kicsattanó jókedvünk van. A fáradtság különösen a szemünkön látszik, azonnal mélyebbek a karikák, duzzadtabb a szemhéj. Persze nem csak a kimerültség lehet az oka, hanem akár genetikai hajlam, rossz táplálkozási szokások, vagy egy átmulatott éjszaka. Természetesen a kor előrehaladta sem kedvez a vékony szem körüli bőrnek.

 

Mi a karika?

A szemünk alatti bőr vastagsága kb negyede az arc többi részéhez képest, így könnyen belátható, hogy az alatta levő gazdag érhálózat is jobban átlátszik a vékony bőr alatt. Gyakran lehet oka akár hiperpigmentáció is. Bőrünk barna színű melanint (a bőr festékanyaga) termel, hogy védje magát a túl erős UV sugárzástól, ez a melanin, gyakran barna folt formájában kialakulhat a szem alatti területen. Ha kékes-lilás színű a karika, inkább az átlátszó érhálózat az oka, a barnának pedig a festék felhalmozódás.

 

Mi a duzzanat?

A duzzanat nem mindig ödéma, mint elsőre gondolnánk. Az ödéma vizes eredetű duzzanat, egyaránt érintheti az alsó vagy felső szemhéjat. A puffadtság azonban lehet zsírpárna is, mely gyakran az öregedés velejárója, vagy örökletes adottság és a szem alatt alakul ki.

 

Több oka is lehet a karikáknak és duzzanatoknak. 

 • Egyik ilyen az allergia, amely időszakos de igen kellemetlen tünetekkel jár. A pollenekre, vagy egyéb allergénre a szervezetünk hisztamint termel, mely tágítja az ereket, sötétebbé téve a szem alatti bőrt. Az allergia másik jellemző tünete a szemviszketés és a dörzsölés hatására már duzzad is a szemünk. Ha voltál már allergiás tudod, milyen kellemetlen tud lenni.
 • A dohányzás semmiképpen nem tesz jót a bőrünknek (az egészségünknek sem), rontja keringést, az oxigénhiányos bőr pedig beszürkül, karikát rajzol a szemünk köré. 
 • Rossz hír az alváshiánnyal küzdőknek, hogy a rendszertelen és kevés alvás sem kedvez a szemkörnyéknek. Ha nem alszunk eleget, romlik a keringés, pang a nyirok, ödémát okozva és sápadtak leszünk a fáradtságtól, jobban láthatóvá válnak a hajszálerek.
 • Érdekes hír, hogy a kevés vízivás is ödémát okoz, azon az elven, hogy a szervezet tartalékra kapcsol és visszatartja vizet, erősebbé téve a szem alatti táskákat. De ugyanezen az elven működik az alkohol fogyasztás és a túlzottan sós étkezés is, hiszen mindkettőnek vízelvonó, visszatartó hatása van. 
 • A sok napozás hatására beindult melanin termelés sem feltétlenül ott jelenik meg mindig, ahol közvetlenül a nap éri. Sajnos eloszlása egyenetlen is lehet, máshol okozva barna foltokat, például a szem alatt.

Mi tehetsz a szemed védelme érdekében?

 1.  Aludj elegendőt, vigyél rendszert az alvásodba. A jó alvást elősegítheted rákészüléssel, az esti rutinok kialakításával. Ilyenkorra iktasd be az esti alapos arcápolást, az anti-ageing rituáléd, mely boldogság hormont is termel. Lenyugtat a napi stressztől.
 2. Használj időnként különleges maszkokat a szemed köré. Akár éjszakára is fent hagyhatod, hiszen éjszaka regenerálódik legjobban a bőröd.
 3. Ne felejtsd el mindig alaposan letisztítani a sminked, használj külön szemsmink lemosót, mely figyel az érzékeny területre. 
 4. Használj speciálisan erre kifejlesztett szemkörnyéki krémet rendszeresen. A hangsúly a rendszerességen (is) van, a heti 1-2 alkalom kevés. Ha fennáll a probléma napi 2x kend, reggel és este. 
 5. Hűsítsd a szemed. Borogasd be Infusion eyes szemtonikunkkal. Itass át két vattakorongot a Tonikkal, hűtsd be a hűtőben, majd a hideg korongot helyezd a szemedre. Pihenj vele 10 percet. Az Infusion egyes Matcha tea főzete nagyban javítja a keringést. 
 6. Étkezz egészségesen, tartózkodj a túl sós ételektől, nassolj inkább zöldség, gyümölcs falatkákat bő víztartalmuk miatt.
 7. Végül, de nem utolsó sorban használj jó minőségű, szépen fedő korrektort. Sajnos van az a helyzet, mikor mikor minden próbálkozásunk ellenére is ott vannak a karikák, melyek ne feledd örökletes is lehetnek. Vagy gyorsan kell frissnek mutatkoznunk, s bár fáradtak vagyunk, ez látszik is rajtunk. Irány a korrektor! Alsó felső szemhéjat csodásan lehet korrigálni.

Nézz szét a szemápolóink körül itt:   https://kekpuder.hu/szemapolok

 

Segítségre van szükséged? Fordulj hozzám tanácsért. info•kekpuder.hu  06-20-3238642