Esszenciális zsírsavak, sheavaj üveg tálkában
A zsírsavak jótékony hatása a bőrre
Hogyan hatnak a bőrödre az esszenciális zsírsavak és miért is jók?
2023-10-18 08:00
...

Az "esszenciális zsírsav" kifejezés olyan zsírsavakra utal, amelyeket a szervezetünk nem képes létrehozni önmagában, és ezért azokat a táplálkozás, illetve bőrünkre kenve krémek révén kell bevinnünk. Ezek a zsírsavak elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, mivel számos fontos biológiai folyamatban játszanak szerepet.

 

Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak például az alfa-linolénsav (egy Omega-3 zsírsav) és a linolsav (egy Omega-6 zsírsav).

Érdekesség:

Az Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a sejtmembránok szerkezetében és a sejtfunkciókban. Emellett hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok szabályozásához, a bőr hidratálásához, az immunrendszer működéséhez és számos más biokémiai folyamathoz a szervezetben.

Az is érdekes lehet számodra, hogy zsíros, gyulladásos bőrre is használunk zsírokat, csak nem mindegy, hogy milyet. Pontosan a gyulladáscsökkentő hatásaik miatt. Gyakran a fokozott érzékenység okozhat pattanásokat, kipirosodást. A zsírsavak remek ápolói az érzékenységnek. De különösen nem elhagyható a használatuk menopauza  idején, amikor a bőr zsírtartalma és jelentősen lecsökken, érzékenysége pedig nő.

Az esszenciális zsírsavak fontossága miatt fontos olyan ételeket fogyasztani, amelyek gazdag forrásai ezeknek a zsírsavaknak. Például hidegen sajtolt növényi olajok, tengeri halak, diófélék és magvak jó források lehetnek. Az esszenciális zsírsavak hozzájárulhatnak az általános egészség és a bőrápolás javításához is.

 

Az esszenciális zsírsavak  kiváló összetevők bőrápoló krémekben, amelyek segítenek megőrizni és javítani bőrünk egészségét és szépségét. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a bőr hidratálásához, gyulladás csökkentéséhez és a bőr védőgátjának erősítéséhez. 

​Néhány fontos esszenciális zsírsav, amelyeket érdemes keresni bőrápoló termékek összetevői között:

  • Omega-3 zsírsavak: Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a bőr hidratálásához és rugalmasságához. 
  • Omega-6 zsírsavak: Segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a bőr védőgátjának megerősítésében. 

 

Omega-9 zsírsavak, bár nem esszenciálisak, sokat segítenek  a bőr hidratálásában és a szárazság enyhítésében. 

Milyen összetevőket keress a krémekben amelyek tartalmaznak esszenciális zsírsavakat?

A teljesség igénye nélkül sorolok fel párat:

  • kamélia olaj, shea vaj, makadámdió vaj, kaviár, acmella (iskolavirág) olaja, kókum vaj,
  • sáfrányvirág olaj, marula olaj, papaya mag vaj, avokádó olaj, olívaolaj,
  • lenmagolaj, szezámmag olaj, dióolaj, ligetszépe olaj, mandulaolaj, kukoricacsíra olaj,
  • tökmagolaj, szőlőmag olaj.

 

Sokan közülük természetes antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segítenek a bőrödnek a környezeti káros hatásokkal szemben. Fontos azonban, hogy egyeztess bőrtípusoddal és esetleges érzékenységeddel kapcsolatban, mielőtt bőrápoló termékekbe integrálnád ezeket az összetevőket, vagy konzultálj egy szakértő kozmetikussal a megfelelő termék kiválasztása érdekében.

Fontos továbbá megjegyeznem, hogy ezeknek az összetevőknek az előnyei a bőrápoló termékekben nem csak az esszenciális zsírsavakon alapulnak. Az összetevők egymással kombinálva és más hatóanyagokkal együttműködve lehetnek hatékonyak a bőr egészségének támogatásában. 

Kérd szakértő tanácsadásom, (kattints ide) állítsuk össze a te bőrápoló rutinod!