Divattippek

Alcím: Szeretnél új színt, új stílust az életedbe? Itt találsz néhány tanácsot! 
AltAltAlt
2022-12-13 17:15
...

Pár napja ismét meghívott vendége voltam Czikora Ágnesnek az ArTTér -ben. Az ArTTér találkozások idén a színek mentén haladnak és mi sem áll közelebb hozzám, mint a színek. Legutóbbi alkalommal a zöld volt terítéken. A ZÖLD az élet címmel, megannyi érdekes szempontból közelítve a színhez, számtalan új információval gazdagodtam én is. Zöld növényekből nyert illóolajok, zöld ásványok, a zöld spirituális vetülete, zöld a képzőművészetben és nem utolsó sorban zöld az öltözködésben.

 

Érdekes, hogy vannak a zöld színhez társuló magyar kifejezések, - mint a zöldfülű, ne beszélj zöldséget, zöld szemű szörny - melyek nem igazán pozitív csengésűek, ezzel ellentétben maga a zöld szín kifejezetten pozitív hangulatú. Gondoljunk csak a természet színeire, mikor erdőben járva csodáljuk lombok zöldjeit, virágok még ki nem nyílt bimbóit, vagy végigsétálunk egy zöld mezőn, mennyire feltölt. Reflex szerűen mélyül el a lélegzésünk, mert minél többet szeretnénk beszippantani az élményből. Érezzük a zöld természet eleven lüktetését, ahogy elsimítja a feszültséget. 

 

A zöld szín egyensúlyt teremt, pihentet, megbízhatóságot sugall. Vannak szakmák, ahol zöld a munkaruha, mint egészségügy, pénzügy, posta, ahol fontos a bizalom,  az erdészet, mint természet közeli szakma, de jelen van a katonaságban, mint a védelem szimbóluma.

 

Az öltözködésben azt tapasztaltam, hogy megosztó szín a zöld. Valaki nagyon zöld kedvelő, van aki fel nem venné. Minden évszaktípus megtalálhatja a saját zöld színét, az árnyalatoktól függ, hogy jól áll-e avagy sem. A nyár típusok zöldje tűnik a legkevésbé zöldnek, már annyira pasztell és türkiz, sok kékes beütéssel, de csodás variációkat találhatunk közöttük. Legegyértelműbb a tavaszok élén és világos zöldje, mint a rügy és borsózöld. A telek erőteljes telített és sötéten vibráló zöldjei nagyon jól kiemelik a sötét szemet és hajszínt, a smaragdzöld telitalálat nekik. Az ősz melegséget sugárzó, mély zöldjeihez szinte jó odabújni, jól megférnek a természet egyéb színeivel.

 

Milyen színnel párosítható a zöld egy öltözéken belül? Élénk színösszeállítást kapunk ha a pirossal és annak árnyalataival viseljük. Tipikusan karácsonyi színvilág a zöld + piros kombináció. A piros lehet bordó, burgundi vagy lilába hajló is, valamint remek választás a narancs és sárga szín. Ha nem szeretnénk ennyire élénk és figyelemfelkeltő megjelenést, viseljünk hozzá fehéret, tört vagy tiszta fehér árnyalatban a színtípusunktól függően. De finom hangulatot áraszt bézzsel és barna árnyalatokkal is. 

Tökéletes drámai hangulatát alkalmi ruhaként éri el, fényűző, csábító és különleges érzést adva viselőjének.

 

Az este folyamán elkészítettem egy csodaszép zöld sminket is. A tévhittel ellentétben nagyon szépen kiemeli a zöld szemet. Zöld szemhez jól áll még a bordó, a burgundi és a lila árnyalatai is.