szépségápolás kozmetikai kezelések, bőrápolás,
Pontos diagnózis majd terv
A szépségápolás legalább annyira személyre szabott, mint egy orvosi diagnózis
2023-08-17 15:00
...

Pár nappal ezelőtt egy szimpatikus fiatal lánnyal beszélgettem. Kérdezte, hogy tudok-e neki tanácsot adni, mit is használjon a bőrére, mert olyan nagy a káosz a médiában. Sok bejegyzést, cikket olvas, hámlasztásról, hidratálásról, fényvédelemről és egyre kevésbé tudja, hogy mit is higgyen el.

Ez egy remek téma! Magam is ezt tapasztalom. Sok hasznos ötletről lehet olvasni, remek tanácsok hangoznak el pattanásos bőr kezelésére, vagy foltok halványítására, vagy bármi másra. De! Mint ahogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma bőr sem. Valóban nehéz lehet kiigazodni laikusként az érdeklődőre zúduló írások között. Mi lehet akkor a megoldás?

Kérjünk-e segítséget?

Amikor beteg vagy, lehet, hogy egy ideig kúrálgatod magad, azonban ha nem múlik a betegséged, elmész orvoshoz. Célzottan gyógyszert ír, amitől valóban jobban leszel, meggyógyulsz. 

Ha valamilyen ételallergiád van, dietetikustól kérsz szakvéleményt és ajánlást a táplálkozásod helyreállításához. De folytathatnám a sort, mert igénybe veszünk ügyvédi szaktanácsadást, ingatlanos segítséget, alakformáló edzéstervet stb. 

A bőrápolás személyre szabása legalább olyan körültekintést igényel, mint a fent említett szolgáltatások. Természetesen mindent meg lehet oldani házilag saját magunknak is, de lehetséges, hogy nem lesz olyan hatékony, vagy éppen kárt is okozhatunk magunknak, akár anyagilag, akár egészségileg. 

Bőrünk egy élő szerv, sőt a legnagyobb szervünk számos funkcióval. Lélegzik, van anyagcseréje, óv a külvilágtól, mellyel összeköt, szabályozza a hőháztartást. Tehát számos módon védi a testünket, belső szerveinket. Pont erre ne figyelnénk? Pont erről a hatalmas kiszolgáló szervről ne gondoskodnánk?

A személyre szabott szépségápolás megalkotásához, figyelembe kell vennem minden körülményt.

Az életmódot, életkort, foglalkozást, munkahelyet, a szabadban és zárt térben eltöltött időt, táplálkozást, mozgást és még sorolhatnám. Kérdések hangzanak el a jelenlegi bőrápolás milyenségéről, mikor van inkább ideje erre, de fontosak a korábbi bőr állapotok is. Tényleg ezer és még egy kérdést lehet feltenni. Másképp ápolunk nyaraláskor, utazáskor, télen, nyáron, ha van probléma akkor is. Ismerni kell a páciens célját, leginkább zavaró problémáját. Van amikor mást látok én és mást a vendég.

A célzott szépségápolási felmérés, majd a diagnózis pontos felállítása után tudom csak összeállítani azt a szépségápoló csomagot, javaslatokkal, melyek meghozzák majd a kívánt eredményt. Legyen neked is szakértő által összeállított szépségápolási terved.