Bőrápolás

Vezérkép:
2019-07-16 22:15
...

Napozás, szolárium, fényvédelem.

D vitaminra szüksége van a szervezetnek , ez tény. A túlzott UV sugárzás árt a bőrnek, ez is tény. Most akkor mi legyen? Napozzak vagy ne napozzak?

Örök dilemma, nagyon megoszlanak a vélemények a napimádók és napfélők tábora között.

Először is leszögezném nem kell félni a naptól, de nem árt betartani néhány alapszabályt.

Fontos, hogy ismerd a bőröd, hogyan tolerálja a napot:

  • fehér a bőröd, azonnal leég - nagyon érzékeny
  • világos de jól barnul - érzékeny/közepesen érzékeny
  • alapból mediterrán típus, állandóan bronzos színnel - kevésbé érzékeny

Szerintem ezzel nincs gond, felnőtt korunkra nagyjából tisztában vagyunk ezzel, mit bír el a bőrünk. Mégis ... sokszor figyelmen kívül hagyjuk, különösen nyaraláskor. A legnagyobb gondot az okozhatja, ha irodai munkahelyről kiszabadulsz egy hét napfényes szabadságra ... és aztán mindent bele, most szeretnéd az áhított barnaságot elérni. Számtalanszor tapasztaltam, hogy tengerparton, tóparton, strandon délidőben is süttetik magukat a napon az emberek. A gyerekekről nem is beszélve .... ugyanúgy játszanak, pancsikolnak, mikor hétágra süt a nap, s iszonyat magas az UV index.

De mi is az, az UV index? Hallhatod időjárás jelentésben, hírekben, hogy ma milyen magas ez az érték. Alább találsz egy összefoglaló táblázatot az értékekről. (Forrás: met.hu) Ha bővebben szeretnél róla olvasni itt megteheted: http://www.meteoline.hu/?m=220

Mindenképp használj fényvédőt, azt hogy milyet,

1. az életviteled,

2. a tartózkodási helyed és

3. a bőröd állapota dönti el.

Az életviteled azt jelenti, hogy naponta mennyit tartózkodsz a szabadban, zárt térben dolgozol-e és éppen csak annyit vagy szabadban, amennyit munkába mész .... vagy olyan a munkád, hogy folyamatosan a szabadban vagy ... de lehet felváltva.

A tartózkodási hely szerint magasabb fényvédelemre van szükséged, ha vízparton, vagy magas hegyekben nyaralsz. Más igény lehet városi túrákon, sportolás alkalmával, nyári táborban.

A bőröd állapota és érzékenysége alapvető fontosságú a fényvédő kiválasztásakor. Vannak-e bőrproblémáid pl májfolt, festékhiány, pattanások ... és még sorolhatnám. Mindenképpen azt ajánlom, konzultálj szakemberrel mielőtt találomra valasztanál. Igen nagy a választék és ár-érték arányban is nagy a szórás. A használatával kapcsolatban is vannak fontos tanácsok, hányszor és mennyit kenjünk magunkra, fújjuk vagy kenjük, vízálló vagy sem, stift vagy krém, tej vagy olaj?

Egy fontos kérdés a napozó termékekkel kapcsolatban.

Mi a különbség a kémiai és a fizikai fényvédelem között? A különbség abban áll, hogyan reagál a naptej a napsugárzásra: elnyeli a sugarakat vagy visszaveri őket. A kémiai fényvédőket tartalmazó naptejek a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat, úgy, hogy elnyelik a káros UV sugarakat. Sajnos emiatt egyes kutatások szerint elősegíthetik a káros szabadgyökök kialakulását is. Ezzel szemben a fizikai fényvédők nem szívódnak fel, hanem a bőr felszínén maradva mintegy pajzsot képeznek a bőrünk és a napfény közé, és visszaverik a káros UVA és UVB sugarakat. A legtöbb fényvédő kombinált, tehát mindkét mód szerint véd, erősítve egymás hatását. Természetesen léteznek külön is, a választást rád bízva. Előfordulhat, hogy érzékeny vagy valamely összetevőre, pl a fizikai fényvédőre, így tudsz pl csak kémiai módszer szerinti naptejet választani.

Véd-e és mennyire véd a fényvédő? Ezt könnyen megtapasztalhatod, amennyiben véletlenül nem egyenletesen kened be magad, csíkos lesz a bőrfelületed (piros csíkos) mert az a rész, amit nem kentél be, megpirul. Éppenséggel tesztelheted, de nem lesz örömöd benne! Szóval véd, hidd el és a különböző erősségeknek is van szerepe. Védhet az UV A és B sugárzás ellen is, védhet a un. Kék fény ellen is, adhat védelmet DNS károsodás ellen (ezt külön feltüntetik). Valamint ott találod az SPF számot, általában 10-50-ig de találkozhatsz 60-as akár 100-as SPF-el is.

 

Mit jelent az SPF szám?

Az SPF egy rövidítés (Sun Protection Factor) ami a napkrém UVB szűrőképességére utal. Megmutatja, hogy hányszorosára nő bőrünk UVB elleni védekezőképessége, azaz, hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Ha pl. 10 perc alatt bőrpír jelentkezne bőrünkön, akkor egy 15 SPF napkrémmel 10x15=150 percig (2,5 óra) tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. De ha közben zuhanyoztunk, vagy csobbantunk a tengerben akkor napkrémünk elveszíti a fényvédő hatását, s újra kell kennünk magunkat 2mg/cm2 mennyiségben. Érdekes és jó ha tudod, hogy az SPF számok jelezte védelem között, nincs is olyan nagy különbség. A 15-ös SP faktorú napfényvédő már 93%-os UVB fényvédelemmel rendelkezik, míg a 40-es SPF 97%-os védelmet nyújt a leégés ellen, viszont fokozódhat a hatóanyagokkal szembeni bőrérzékenység, allergia alakulhat ki a napkrémmel szemben.

Másik probléma az SPF számmal, hogy nem ad információt a napkrém UV A-val szembeni védelmére!

UV A sugarak hatása a bőrre és a szervezetre:

• hatásukra csak az előpigment (un. feomelanin/ sárgás, vöröses színű) keletkezik a bőrben, ezért az UVA-sugaraknak köszönhető a barnaság csak átmeneti, nem tartós, és nem nyújt fényvédelmet a bőr számára

• hosszabb hullámhosszuk miatt a bőr mélyebb rétegeibe bejutva átmenetileg leállítják a kötőszöveti sejtek kollagén és elasztin termelődését, ami a bőr korai öregedéséhez vezet. (Képes átjutni az ablaküvegen és az autóüvegen is!!!)

• az UVA sugarak tehetők felelőssé a napallergia (apró, pirosas,viszkető, csomócskák a vállon, dekoltázson, karon; polimorf fénydermatózis, Mallorca-akne), vagy akóros pigmentfoltok kialakulásáért, de szerepet játszanak a bőr rákos elfajulásában is 

 UVA sugarak is okozhatnak leégést és napszúrást is! 

 

Mi jelzi a napkrém UVA elleni védelmét?

Az UVA napfénysugárzással szembeni védelemre ad útmutatást a napkrémek tubusán a következő minőségjelző szavak:

- „alacsony”, „közepes”, „magas”, „ultra”

- „low”, „medium”, „high”, „ultra” UVA protection

UV-sugárzás a napfényen tartózkodáson kívül szoláriumban, hegesztés alkalmakor és képernyők előtt ülve is érhet bennünket. Bővebben a sugarakról és annak hatásairól itt tájékozódhatszhttp://www.meteoline.hu/?m=222