arctisztítás helyesen
2021-04-20 21:45
...

Az arc tisztításáról nagyon szélsőségesek a vélemények, amikor megkérdezem a vendégeim, ismerőseim, hogy mivel mosnak arcot?

A férfiak nagy része tusfürdővel. A kamasz fiúk szintén tusfürdő, vagy szappan. A kamasz lányoknál gyakorlatilag  minden előfordul a szappan, tonik, tiszta víz, jó esetben már a micellás víz, ha jártas az internet adta szépségápolási videókban. Ez akár jó is lehet, ha hiteles blogot olvas, videót néz. Hitelesnek mondom az évek óta kozmetika és/vagy sminkelés területén dolgozó kollégát, nem pedig az éppen hobbiból magát videózó szomszéd kislányt, aktuális celebet.

A felnőtt nők körében is megoszlanak az arctisztításra szánt eszközök. Érdekes, hogy míg egy jó krémre, alapozóra akár a sokszorosát is elköltik, addig a bőrtipusának megfelelő arctisztító, sminklemosó valahogy a háttérbe szorul.

Az esti arctisztítás szigorúan a napi rutinoddá kell, hogy váljon. Tegyél meg mindent, hogy alaposan eltávolítsd a bőrödről az összes napközbeni terméket és szennyeződést lefekvés előtt. Férfiak is. Fiúk is. Lányok is és asszonyok is. Hosszú évekre biztosítod így a bőröd egészségét.

Több féle arclemosó közül lehet választanod bőrtípusodnak és napi rutinodnak megfelelően.

  • Arclemosó rutinod lehet “egylépcsős” amennyiben nem sminkelsz.( a férfiak, fiúk is ide tartoznak)
  • Ha azonban akár csak szempillaspirált is használsz már, szükséged van a “kétlépcsős” arctisztításra.

 

Az egylépcsős lemosó lehet gél, hab, krémes tej, olajos lemosó. Ugyanezeket használhatod a kétlépcsős lemosás második fázisában.

A géles habzó lemosót kizárólag zsíros bőrre javaslom használni, bár a férfiak nagyon szeretik, de nekik is lehet érzékeny kipirosodásra hajlamos a bőrük, ebben az esetben nekik is az olajos, tejes arctisztíást javaslom a habzó géles helyett. A gélekben gyakran alkalmaznak finom dörzshatású szemcséket (többnyire jojoba viasz gyöngyöket), így amolyan 2 in 1 készítmény lesz belőle. Egyszerre lemosás és bőrradírozás is megvalósul egy lépésben. Természetesen dörzshatás nélkül is remek a gél arctisztító. 

Amennyiben sminkeled magad, netalán vízálló az alapozó, szempillaspirál, vagy le kell mosnod a fényvédőd, mindenképp javaslok egy első lépcsőt az arctisztításban.

  • Ez lehet sminklemosó/szemfestéklemosó, micellás víz, egy lazább állagú arctej. Ezzel alaposan távolítsd el egy (vagy több)  vattakorong segítségével a sminked.
  • Ezt követheti a második lemosás, amely már gazdag hatóanyagokban, finom krémes, vagy olajos állagú. 
  • A második réteggel jó ha átmasszírozod az arcod 1 percig, feloldja a maradék szennyeződést a bőrödről, majd vizes vattakoronggal, törlőkendővel vagy konjac szivaccsal távolítsd el az arcodról.
  •  Itasd fel a bőröd száraz törülközővel, ne dörzsöld, mert ilyenkor sérülékeny lehet. Ezután paskold be az arcod hatóanyagban gazdag tonikkal.

Ha ezt így végigcsinálod, már nagyon sokat tettél bőröd egészségének megóvásáért.