Nő ül a stégen, a tó partján és meditál
2024-02-11 05:00
...

Divatos kifejezések, olyan sokszor olvasom ezeket a mondatokat. De, hogy mit is jelent igazából, a pszichológus magyarázta el, akihez pár hónapig jártam. Segített a kérdéseimre választ találni. Van, amikor beakad a “lemez” és kell egy kívülálló személy, aki segít láttatni a valóságot. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a barátnő, testvér stb nem alkalmas ilyen komoly feladatra, mindig képzett embert kell választani. Zárójel bezárva. 

 

Visszatérve a jelenlétre, nagyon logikus és könnyen kivitelezhető cselekvés. Különösen jó az olyan embernek, mint én, aki képekben gondolkodik, vagy gyakran mond monológot a fejében, akár komplett párbeszédet futtat le gondolati síkon. Sokunkkal előfordul az, hogy egyszer csak azt veszi észre, hogy az autója “hazavitte”, de az,  hogy hogyan is került haza fel sem tűnt, annyira benne volt a gondolataiban. Én ezt gyakran kutyasétáltatás közben vettem észre magamon, ahelyett, hogy élveztem volna a természetet. 

 

Nos, ma ez másképp van, ha észreveszem a gondolati cunamit, rögtön alkalmazom ezt a technikát. Igen ez egy technika, amihez az 5 érzékeszervemet használom. Az első a látás. Hány fát látok? Hány pirosat látok? Milyen a úton sétálok? Kavicsos, beton, fű? Ilyen és hasonló kérdéseket teszek fel magamnak, amelyekre választ is adok. Második a hallás. Mit hallok? Zúg a szél, csiripel egy madár, ugat egy kutya, autó hangot hallok? Harmadik a szaglás? Milyen szagot, illatot érzek? Mi van itt a levegőben, autóban, szobában stb, éppen ahol vagyok? Ételszag, parfüm illat, büdös van, friss illat? Negyedik a tapintás, fizikai érzékelés. Mit érzek a bőrömön? Kabát, ruha kesztyű érintése, vagy megsimítom a kutyámat, hozzáérek az arcomhoz, egy fához stb. Ötödik az ízérzés. Milyen ízt érzek a számban? Ha épp eszek valamit, azt érzékelem, ha nem, akkor is megfogalmazom, milyen íz van a számban. 

 

Ez ennyire egyszerű, és működik. Kizökkent a fejben keringő gondolat áradattól és segít a jelenben lenni, hogy ne suhanjon el észrevétlenül mellettem egyetlen napom sem. Ez a vasárnap sem.