Bőrápolás

Vezérkép:
2020-03-21 09:30
...

Kezünk védelme irritáció ellen - gyakori kézmosás idején

Sajnos a gyakori kézmosás és fertőtlenítés előbb-utóbb kikezdi a kezünket. Nyilván nem kerülheted el a kézmosást, hiszen ez az egyik legjobb módja a vírus terjedésének megakadályozására. De a sok zsírtalanítás, kikezdi a kezünket, hiszen a eltávolítja a bőr védőrétegét a hidrolipid filmet és a védő savköpenyt. Ráadásul a gyakoriság miatt nincs elegendő ideje újraképződni, ami normális körülmények között csak pár órát vesz igénybe.

( A hidrolipid filmréteg egy olyan védekező réteg, amely a bőrünk egész felületét befedi. A fő funkciója a bőr külső védelme a baktériumokkal szemben. Legfőképpen az izzadtság és a faggyú összetevőiből és vízből származik. Segít megőrizni, fenntartani a bőr rugalmasságát és emellett hidratálja is a bőrt. A savköpeny alkotja a hidrolipid film vizes részét. Ez adja a bőr enyhén savas pH-értékét.)

 Mit tehetsz ellene? Tippek, ötletek.

  • Tegyél krémet minden csap mellé ahol kezet szoktál mosni, a konyhába is, sőt egyet a táskádba is, ha útközben alkoholos kézfertőtlenítés után szeretnéd bekenni. Jelen esetben tekintsünk el a krém milyenségétől, (ha nincs annyi kézkrémed)  jó szolgálatot tesz a testápolód is, valamint kis mintáid, amik esetleg a fiókban lapultak. Esetleg "nemszeretem" arckrémek, amelyek nem váltak be az arcodra. Itt az idő használd el!
  • Ha végképp nincs semmilyen krém otthon (amit nehéz elgondolni), használj növényi olajakat. Bármilyen olaj megteszi oliva, napraforgó, szezám, mandula,kukorica, sheavaj, kókuszvaj/olaj, kakaóvaj. Ezekkel is bedörzsölheted a tenyered, kézfejed. Kicsit lassabban fognak felszívódni mint a krémek, de sok értékes anyag van bennük. (megjegyzem a szezámolaj rendkívül gyorsan szívódik fel)
  • Amennyiben van lehetőséged, több időt,(és elég olajad)  készíts olajos kézfürdőt. Ehhez megteszi a főző napraforgó olaj, vagy kukorica olaj is, de lehet keverni finomabb olajokkal is.  Kb fél liternyit langyosíts meg a tűzhelyen, majd öntsd egy nagyobb lapos tálba, ebben áztasd a kezed úgy 10 percen át. Az olajat öntheted egy tepsibe is, a lényeg, hogy mindkét kezed beleférjen és ellepje az olaj.
  • Készíthetsz otthon is nagyon egyszerű kézkrémet, ha van hozzávalód. 2 rész sheavaj (kakaóvaj) + 1 rész kókuszolaj (mandula, szezám) + pár csepp igazi illóolaj (levendula, tömjén, rózsa). A hozzávalókat melegítsd össze egy edényben, de az illóolajat csak a végén add hozzá. Töltsd ki tégelybe es tedd a hűtőbe szilárdulni.

A lényeg, hogy visszazsírozd a kezed! Sajnos komoly bőrirritációnak leszel kitéve egy idő után, ha ezt nem teszed meg. Minden kézmosás után alkalmazd.

TIPP: éjszaka a legalkalmasabb idő, hogy ápold a kezedet. Kend be vastagabban, masszírozd egy ideig, s ha megteheted húzz rá vékonyabb pamutkesztyűt (nem gumit) . (Csak itt a végén zárójelben írom, kesztyű helyett, zokni is megteszi :) ) Legyünk találékonyak.

Tartsun ki és maradjunk otthon.