A cukor az egyik legártalmasabb bőröregítő tényező. Ha jobban belegondolsz nem csupán a bőrödnek árt, de most ebben a cikkben, csak erről lesz szó. Amikor cukrot eszel, a szervezetedben beindul egy természetes folyamat, az úgynevezett GLIKÁCIÓ. A glikáció az a folyamat, amikor a véráramban lévő cukor a fehérjéhez kötődik és káros molekulák képződnek, amelyeket AGE-knek (advanced glycation endproducts - fejlett glikációs végtermékeknek) neveznek. Minél több AGE halmozódik fel, annál inkább károsodnak a fehérjék a testedben. A legfontosabb dolog ebben, sajnos az, hogy a bőrödben lévő kollagén és az elasztin is fehérje! Innentől érdekes a dolog.
A szervezet öregedésének egyik fő oka, jelen tudásunk szerint a glikációs és az oxidációs folyamatok jelenléte. A glikációs termékek szintje a kor előrehaladtával sajnos folyamatosan emelkedik. Már megint ez a fránya kor!
A kollagén és az elasztin,- amelyek a bőr feszességének és rugalmasságának építőkövei -, vannak kitéve legjobban ennek károsodásnak. Ennek következtében a kollagén rostok megmerevednek, a bőr kiszárad és törékennyé, élettelenné válik, elveszíti fiatalos megjelenését. Tehát a cukorban gazdag étrend kifejezetten károsítja a bőröd feszességét, rugalmasságát. Ajjaj!
Az AGE-k működésképtelenné teszik, a szervezet természetes antioxidáns enzimjeit, így a bőr még sebezhetőbbé válik a környezeti tényezők, például a levegő szennyezés, az UV-sugárzás és a kék fény ellen.
Jelek arról, hogy a cukor öregíti a bőrt
- a bőröd egyre rugalmatlanabb
- a szaruréteged megvastagodik, ezért érdes lesz a bőröd
- a hiperpigmentáció, azaz a bőrödön lévő barna foltok szaporodnak
- mélyülnek nevetőráncaid és egyéb ráncok
- bőröd egyre inkább dehidratálódik, tehát vízhiányossá válik
Természetesen ezek a folyamatok az öregedéssel is jelentkeznek, de a cukorstop és fehérjében gazdag étrend, sokkal később engedi ezeket a folyamatokat beindulni.
forrás:
https://taplalkozasbeallitas.hu
http://www.diabet.hu
https://www.abigailjames.com