Glikáció
2021-05-26 15:30
...

A cukor hatása a bőrre

A cukor az egyik legártalmasabb bőröregítő tényező. Ha jobban belegondolsz nem csupán a bőrödnek árt, de most ebben a cikkben, csak erről lesz szó.  Amikor cukrot eszel, a szervezetedben beindul egy természetes folyamat, az úgynevezett GLIKÁCIÓ. A glikáció az a folyamat, amikor a véráramban lévő cukor a fehérjéhez kötődik és káros molekulák képződnek, amelyeket AGE-knek (advanced glycation endproducts - fejlett glikációs végtermékeknek) neveznek. Minél több AGE halmozódik fel, annál inkább károsodnak a fehérjék a testedben. A legfontosabb dolog ebben, sajnos az, hogy a bőrödben lévő kollagén és az elasztin is fehérje! Innentől érdekes a dolog.

 

A szervezet öregedésének egyik fő oka, jelen tudásunk szerint a glikációs és az oxidációs folyamatok jelenléte.  A glikációs termékek szintje a kor előrehaladtával sajnos folyamatosan emelkedik. Már megint ez a fránya kor! 

A kollagén és az elasztin,- amelyek a bőr feszességének és rugalmasságának építőkövei -, vannak kitéve legjobban ennek károsodásnak. Ennek következtében a kollagén rostok megmerevednek, a bőr kiszárad és törékennyé, élettelenné válik, elveszíti fiatalos megjelenését. Tehát a cukorban gazdag étrend kifejezetten károsítja a bőröd feszességét, rugalmasságát. Ajjaj!

Természetes antioxidánsok és enzimek

Az AGE-k működésképtelenné teszik, a szervezet természetes antioxidáns enzimjeit, így a bőr még sebezhetőbbé válik a környezeti tényezők, például a levegő szennyezés, az UV-sugárzás és a kék fény ellen. 

Jelek arról, hogy a cukor öregíti a bőrt

  • a bőröd egyre rugalmatlanabb
  • a szaruréteged megvastagodik, ezért érdes lesz a bőröd
  • a hiperpigmentáció, azaz a bőrödön lévő barna foltok szaporodnak
  • mélyülnek nevetőráncaid és egyéb ráncok
  • bőröd egyre inkább dehidratálódik, tehát vízhiányossá válik

Természetesen ezek a folyamatok az öregedéssel is jelentkeznek, de a cukorstop és fehérjében gazdag étrend, sokkal később engedi ezeket a folyamatokat beindulni.

 

Hogyan akadályozhatod meg az ártalmas glikációs folyamatokat, hogy ne öregedjen idő előtt a bőröd? 

  1. A legegyszerűbb válasz: csökkenteni kell a cukorbevitelt, növelni a fehérje bevitelt, ez az étrend kulcsfontosságú! 
  2. Különösen a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupra kell vigyázni, amelyet gyakran üdítők, gyümölcsitalok és előre csomagolt ételek rejtenek.  Ez is cukor.
  3. Igyál sok vizet, hogy a bőröd hidratált maradjon, egyben támogatja tested természetes méregtelenítési folyamatait. 
  4. B1- és B6-vitaminban gazdag táplálkozás segít a szabadgyökök károsító hatását semlegesíteni, valamint segíti a bőr működésének karbantartását. A C- és E-vitamin segítenek abban, hogy a kollagén és az elasztin megtartsa formáját. 
  5. Aludj annyit, hogy legyen ideje a bőrödnek a regenerálódásra és a nap folyamán okozott károk helyrehozására. A jó minőségű alvás hiánya kimutathatóan fokozza a ráncokat, az egyenetlen bőrtónust és a rugalmatlanságot.
  6. Használj a bőrápolásodban antioxidáns szérumokat. A C vitamin alap a reggeli rutinban, hogy védjen a szabadgyököktől, este pedig jöhet az A vitamin, mely javítja a sejtek egészséges működését. 
  7. A bőrápoló peptidek szintén nélkülözhetetlenek, némely aminosavak kulcsfontosságúak a kollagéntermelés támogatásában. 
  8. A kollagén-kiegészítők, mint táplálék kiegészítők támogatják a kollagéntermelést és fokozzák a bőr hidratáltságát. 

 

forrás: 

https://taplalkozasbeallitas.hu

http://www.diabet.hu

https://www.abigailjames.com