légszennyezés
2021-08-30 12:00
...

Tudd, hogy a bőröd számos külső-belső hatás éri. Sokszor olyan is lehet, amire nem gondolsz. A bőrödet érő hatásokat összefoglaló néven expozómnak nevezzük. Ez egy nagyon érdekes téma, bővebben egy másik cikkben fogok erről írni.

Most az érzékenységet kiváltó okokra mutatok rá, talán lesz olyan, amire nem is gondoltál. Kozmetikusként az a tapasztalatom, hogy egyre többen küzdenek bőrérzékenységgel.

Tünete lehet bőrszárazság, kipirosodás foltokban, itt-ott megjelenő pattanás, viszketés.

Én főleg olyan vendégekkel találkozom a munkám során, akik városban élnek. Tudjuk, hogy a városi levegő egyre szennyezettebb, sőt vannak olyan időszakok, különösen télen, amikor szinte veszélyesen megemelkedik a levegő szennyezettsége. 

Tudd, hogy  légszennyezéskor a levegőben lebegő mikrorészecskék, ultrafinom részecskék (PM10- PM2,5) felhalmozódnak és bizony okozhatnak bőrérzékenységet.  Bekerülhetnek a levegőbe a kipufogó gázzal, fűtéssel, városi szálló porral. De a különböző vegyszerek, rovarölő szerek káros maradványai is hasonlóan keringenek a levegőben. Nyáron és tavasszal pedig a  levegőben szálló növényi pollenek számos allergiát okozhatnak az arra érzékenyeknél. 

Pollen szemek Stock fotók, Pollen szemek Jogdíjmentes képek | Depositphotos®

A levegőszennyeződés két módon okozhat bőrérzékenységet. Egyrész az említett szálló mikrorészecskék megtapadnak a bőrön, közvetlenül okozva irritációt. Másrészről, rontanak a mitokondriumok működésén.

A sejtben lévő mitokondriumok rendkívül érzékenyen reagálnak a környezeti hatásokra. A mitokondriumok a sejtlégzés központjai és az oxigént a sejtek energiaszintjének fenntartására használják. Így könnyen belátható, ha romlik a levegő minősége, romlanak a sejtek élettani folyamatai is.

Eddig csak a kültéri légszennyezést említettem, de a dohányfüst, mint beltéri légszennyező tényező hasonló tüneteket okozhat. Van benne szénmonoxid, apró porszemek, kén-dioxid, nitrogén-dioxid.

A dohányfüst károsítja a szem egészségét | Gyógyszer Nélkül

Az ázsiai országokban az egyik legjobban fogyó krémtípus az, amelyik a légszennyezéstől védi a bőrt. Nem is csoda, hiszen az óriás városok gyakran élhetetlen minőségű levegővel rendelkeznek. Válaszként a  kozmetikai ipar fejlesztett olyan technológiát, mely nem engedi megtapadni a bőrön ezeket a mikrorészecskéket.

Tehát, ha bizonytalan eredetű bőrérzékenységet tapasztalsz, gondolj arra, hogy akár a légszennyezés is okozhatja. Gondold végig hol tartózkodsz életed nagyobb részében. Az a tapasztalatom, ha az érzékenység nem szervi, táplálkozási probléma, akkor a szennyeződés mentesítő krémekkel jó eredményt lehet elérni.