hidratálás
2022-05-30 18:00
...

 

Vizet a bőrnek!

   Az arcápolásra érdemes úgy tekinteni, mint az egészséges táplálkozásra. Juttass be minél több, a bőr számára hasznos összetevőt, hogy egészségesebben és fiatalosabban működjön. Anti-ageing szempontjából nincs csodaösszetevő, hanem mindig több összetevőnek a kombinációja hozza meg a sikert.

Bőrünk legfontosabb feladata a védelem. Véd és elhatárol a külvilágtól, óvja szervezetünket a környezeti ártalmaktól. Véd a vízvesztés ellen, a kórokozók ellen és az UV sugárzás ellen. A  bőr könnyen sérül, de a jó hír az, hogy képes regenerálódni. Gondos ápolással egyensúlyban tarthatod, hogy védelmi feladatát megfelelően ellássa.

Bár itt a nyár és a június most a Kék Púderben a fényvédelem hónapja, mégis a hidratálással kezdem a bőrápolásod. ( a következő a fényvédelemről fog szólni) Ez az első legfontosabb dolog, hogy épen tartsd a bőröd. Hidratáció nélkül nincs tápanyagszállítás. Hiányában bőröd felszíne sérülékeny lesz, nem véd megfelelően a kórokozókkal szemben. Hiába kensz extra hatóanyagokat a bőrödre, ha nem tartod hidratáltan. Olyan lenne, mintha a cserepes virágodat csak tápoldatoznád, de elfeljtenéd öntözni.

A hidratálás és az anti-aging

  • Az érett, öregedő bőr, rugalmatlan, mély és felületi ráncokkal, gyakran érdes felszínnel. No1 lesz a számodra a hidratálás következő szerepe. Ugyanis a hidratálás azonnali eredményt ad.  Bőröd rögtön és szembetűnően kisimul! 
  • Ugye emlékszel az előző részben írtam az epidermiszről, azaz a hámrétegről, melynek sejtjei a bőr felszíne felé haladva fokozatosan veszítenek víztartalmukból. Sőt a legkülső szaruréteg már egyáltalán nem tartalmaz vizet, de képes víz hatására duzzadni.

A megduzzadt hámsejtek olyanok lesznek, mint az érett szőlőszemek, feszes és sima felszínűek. Ezáltal a ráncaid sem lesznek olyan mélyek, az egymásnak feszülő duzzadt sejtecskéknek köszönhetően. Sokkal simább, bársonyosabb is lesz a bőröd érintése.

 

Szóval tartsd hidratáltan a bőröd! Első számú anti-ageing tanács. Ha azonnal kell szépnek lenned     valamilyen alkalomra,     tegyél fel egy hidratáló maszkot, utána jó alaposan masszírozd át a bőröd hidratáló krémmel és csodát fogsz látni.

 

A rossz hír azonban, hogy a hidratálás nem tart örökké.

  • Sőt, igen rövid ideig tart. Ezt minden nap, egyes esetekben naponta akár többször is meg kell tenned, de megéri.
  • A vízvesztés az életkorral fokozatosan nő. Egész testünk veszít víztartalmából, bőrünk is egyre nehezebben tudja megtartani a vizet.
  • Az öregedő, de. a fitalabb vízhiányos bőr is rugalmatlan, kevésbé puha és a felszínén szárazságráncok jelennek meg, ami esztétikailag sem szép.
  • Ezek a ráncok nem azonosak a kollagénvesztés okozta mély ráncokkal, mégis évekkel mutatnak öregebbnek. 

Segítségünkre lehet az ismert hyaluronsav (hyaluronic acid néven találod, de igazából nem sav) és egyéb cukormolekulák, amelyeknek nagy a vízmegkötő és vissza hidratáló hatása. Ezen kívül erősíti bőrünk védekező rendszerét is, de erről majd később  A hyaluronsav felszívódása a molekula méretétől függ, a nagy méretű a felszínen marad, ott tartja hidratáltan a bőrfelszínt. A közepes molekulaméretű egy kicsit mélyebbre tud felszívódni, de még mindig a hámrétegben működik és a védőrendszered segíti. A kisméretű hyaluronsav képes  a legmélyebbre hatolni, támogatva a bőr rugalmasságát, párnázottságát.

Összegezve a hidratálás nem egy anti-ageing formula, de nélkülözhetetlen az anti-ageing rutinban. Extra jó benne, hogy azonnal látványos eredményt produkál.

Még egy megállapítás a hidratációval kapcsolatban. Az epidermisz víztartalmát ivással nem tudjuk feltölteni Több vízivással nem lesz hidratáltabb a bőröd. Persze szükséges a szervezet keringésének szempontjából, így a bőröd jó tápanyagellátásának szempontjából is, de csupán az ivástól nem lesz hidratált bőröd.

 

 A külső és folyamatos hidratálás nélkülözhetetlen. Használd krémek, szérumok és tonikok formájában, igényednek bőrállapotodnak megfelelően.