Alt
2022-05-25 07:45
...

 

Sosem késő elkezdeni    Boldog bőr - boldog NŐ

  A szépségápolás az a dolog, amire azt mondjuk szakmai körökben, hogy jobb minél hamarabb elkezdeni. A megelőzés mindennél fontosabb. Ez így is van, én mégis hozzáteszem azt, hogy sosem késő elkezdeni. Természetesen az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, de jó eredményeket lehet elérni a bőrállapot javulásában.

Bár én fiatalon lettem kozmetikus, hamar megtanultam az alapokat, mégis csak egy picivel tettem többet fiatalon a bőrömért, mint a nagy átlag. Engem sem érdekeltek az öregedési tényezők, nem volt problémás a bőröm, az arctisztítás és hidratálás volt a napi rutinom. Fényvédelemről sem esett sok szó akkoriban, kentem magam, amikor strandoltam, meg amikor a Balcsira mentünk. Hamar kezdtem sminkelni, 18 évesen - bár már ez is megdőlt, mert én akkor kezdtem, amikor kozmetikus lettem, de ma már a lányok messze jobban tudják sminkelni magukat 14 évesen is. Alapozót szinte ezer éve használok, de 30 éve biztosan és minden nap. Ezzel azt üzenem, hogy a smink nem öregíti a bőrt, mert én már akkor nagyon-nagyon öreg lennék, ami a bőrömet illeti, de ugye nem vagyok?!

Lányok, asszonyok, nagymamák … nem késő!  A szép és ápolt, harmonikus megjelenésű bőr mindenki számára elérhető, akárhány éves is.

A lényegre térve, komoly hatóanyagokat én is akkor kezdtem el használni,
amikor megjelentek az első ráncaim és ezzel a legtöbben így vagyunk.

Az öregedés, vagy az attól való riadalom, - amikor megjelennek az első ráncok a szemzugban, a nyakon vagy a méregránc mélyülése a szemöldök között, - ilyenkor már az ember lánya, riadtan konstatálja, hogy tenni kell valamit. De gyorsan és hatásosan. Ebben az állapotban már mindent hajlandó megtenni, hogy kitolja időben a bőre öregedését. És ez így van jól, mert aki fél, az mindent megtesz, következetesen használja a “felírt” receptet. Már nincs laca-faca. Ami elő van írva, azt keni magára a NŐ, csak tűnjenek a ráncok, a fakóság, a száraz érzés. Jellemző, hogy az emberek akkor tesznek gyorsan valamit egészségük megőrzése érdekében, amikor már látható problémák vannak. Mert ugye amit nem látunk, az nem fáj. Na igen.

De vajon, mi okozza a ráncok kialakulását és milyen tényezők járulnak hozzá a bőr  öregedéséhez, ami nem csupán a ráncokból, hanem a megereszkedésből pigmentfoltok kialakulásából, bőrérzékenységből is áll? Ha ezzel tisztában leszel, hidd el másképp fogod látni, hogy mit is kell tenned és miért. Segítek megérteni bőröd működését.

Egy kis biológia, ami fontos, hogy megértsd a későbbieket. Bőrünk három rétegből áll:

 •  A felhám (epidermisz) feladata a bőr legfelső védőrétegének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása. Ezt nevezzük a legtöbbször “csakúgy” simán a bőrünknek. Pedig a következő réteg is szorosan hozzá kapcsolódik. 
 • Az irha  (dermisz) szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása. Ezt hétköznapi néven kötőszövetnek hívjuk, mert tart, merevít és összeköti a felhámot a zsírszövettel. Középen helyezkedik el. Innen indul el az igazi bőröregedés! Itt található a kollagén és az elasztin.
 • A bőralja (subcutis) feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása. Ezt hétköznapi néven zsírszövetnek nevezzük, lehet, hogy így könnyebben tudod megjegyezni. A zsírszövet vastagsága nő a hízással.

 

Az epidermisz maga is több rétegből áll, fokozatosan elszarusodó laphám sejtek alkotják. Érhálózata nincsen, oxigén ellátását és tápanyagszükségletét teljes mértékben,az alatta fekvő irhából szerzi be. Ezt egy különleges hullámos kapcsolódási felület biztosítja. 

 • Az epidermisz külső rétege, a szaruréteg, folyamatosan kopik, ezzel párhuzamosan az alsóbb sejtsor folyamatosan osztódik, így biztosatva bőrünk megújulását. Az epidermisz teljes megújulási folyamata 48 napot vesz igénybe. 
 •  
 • A legfelső réteg már élettelen sejtekből áll, ezért is tud leválni. Míg az alsó osztódó réteg fő feladata, hogy egészséges sejteket termeljen. 
 •  
 • Itt találhatóak a pigmentszemcséink és az azokat termelő sejtjeink. Jó ha tudod, hiszen az öregedéssel, napkárosodással  járó májfoltok innen indulnak.
 •  
 • Az epidermiszünk, a bőrfelszínünk, amit nap mint nap érzékelünk, érdes vagy bársonyos, szürkés vagy rózsaszínes, száraz vagy hidratált. 

A dermisz az epidermisz alatt helyezkedik el, szorosan kapcsolódik hozzá,  egy membrán réteg választja el az epidermisztől. Laza rostos kötőszövet alkotja és fő feladata, hogy mechanikai támaszt, szilárdságot, megfelelő vastagságot biztosítson a bőrnek. 

 • Itt találhatóak a kollagén és elasztin szálak, amit jó ha tudsz, a későbbiekben írom, hogy hogyan tudjuk őket aktiválni. Nehezebb feladat, mint az epidermiszt karbantartani, de nem lehetetlen! Ez a réteg adja bőröd rugalmasságát, feszességét és ez a réteg ereszkedik és szottyan meg, amikor öregszel. Ő felelős a mély ráncok kialakulásáért és a lógó arc szindrómáért.
 •  
 • A kollagént és elasztint termelő sejtek, a fibroblasztok is ebben a rétegben találhatóak. Ez megint fontos információ, hiszen ezeket is tudjuk noszogtatni, hogy kicsit aktivizálják a működésüket.
 •  
 • A kollagén és elasztin szálacskák egy különleges térhálóba rendeződnek, a szálak közötti teret egy gélszerű anyag tölti ki, aminek egyik alkotórésze a hyaluronsav. Aha! Megint egy ismerős, amiről még szó lesz a bőrápolás kapcsán.
 •  
 • Fontos még tudnod, hogy a dermisz érhálózata látja el oxigénnel az epidermiszt, a bőröd felső rétegét. Az epidermiszünk nem rendelkezik érhálózattal, sem idegszálakkal.
 •  
 • A két réteget ( az epidermiszt és a dermiszt) egy erőteljes hullámos felület köti össze, ami úgy néz ki mint egy tojástartó a felnyúló csúcsokkal és a tojásokat tartó mély gödröcskékkel.  Hullámai, szoros és rugalmas köteléket alkotnak és igen ennek is szerepe van az öregedésben.

 

A bőraljának, azaz a szírszövetnek (subcutis) az arcunk szempontjából ott van jelentősége, hogy az öregedés folyamatában elvékonyodik, ezzel veszítve el az arc volumenét, teltségét.

Ezen az ábrán láthatod bőrünk szerkezetét, segít beazonosítani az említett rétegeket.

Huh mennyi minden! De ez jó nekünk, mert több fronton is tudunk tenni bőrünk fiatalságának érdekében. Lehet ez túl tudományos, próbáltam nem úgy fogalmazni és érthetővé tenni, hogy hol és mi található a bőrödben. Fontos a későbbiek miatt, hogy megértsd, mivel hol tudunk hatni a bőrödre.

Folytatása következik! … A folytatásban már érdemi dolgokról írok, azaz elkezdjük a kezelést!