Bőrápolás

Vezérkép:
2020-05-08 17:15
...

Kit ne érdekelne hogy a ráncai később jöjjenek elő, ( ha már muszáj, hogy előjöjjenek)  és ne legyenek olyan mélyek és ne ereszkedjen meg a bőre - stb folytathatnám a sort! Nagyon izgalmas téma, ahogy haladunk előre az életkorban egyre ádázabb küzdelmet folytatunk bőrünk megereszkedése ellen! És ... ilyen kor jön a varázsszó KOLLAGÉN. Ide nekem bármennyit, csak valamelyest visszanyerje arcformám az eredeti, fejemben élő, valamikori formáját.

Pár hete ráakadtam egy nagyon érdekes cikkre, amely egy japán tanulmány és az aloe vera növénynek kifejezetten a bőröregedés elleni hatását vizsgálta. Na kimondom inkább a csodaszót, serkenti a kollagénképzést!!!

Már nem is tudom, hogyan akadtam rá, itt a pandémia alatt azért bőven ültem és dolgoztam is! ... nem csak ültem a számítógép előtt. Nos a lényeg, hogy rábukkantam erre a tanulmányra. Huh rögtön odaragsztott a székre, elég hosszú volt és tudományos is, néhol túl tudományos az én angol szintemhez. A lényeget azért megértettem. Zseniálisnak tartottam. Majd átküldtem egy kedves barátnőmnek, Barbinak, aki angol tanár ráadásul elkötelezett híve az aloe vera italnak és termékeknek. Nagyon izgatottan ült neki a fordításnak. Azt ugye eddig is tudtuk, hogy jó egészségmegőrző szerepe van, hiszen hosszú évtizedekre tekint vissza ez a jóhíre. De arról az oldaláról még nem hallottam, hogy a bőr kollagén termelését nagyon intenzíven serkenti.

Most megosztom veletek ezt a kísérletet, mert a cikk nyilvános. Azt hozzáteszem, hogy a japánok nem a hanyagságukról és felelőtlenségükről híresek, így nekem nagyon hiteles volt, hogy tőlük olvashattam erről a kísérletről. Barbara készített egy kivonatot a tanulmányból, fogadjátok szeretettel:

Aloe vera gélből nyert növényi szterolok hatása az emberi bőr kötőszövetére in vitro, és a bőr állapotára – japán nőkön végzett kísérlet

Nyílt hozzáférés tudományos és orvosi kutatásokhoz. Klinikai, kozmetikai, kutatási bőrgyógyászat

Rövid összefoglalása a cikknek

Háttér:

Az aloe-t a sérülések,  égések helyi kezeléséről ismerjük. Számos korábbi tanulmány említi az aloe vera gyógyító hatását, noha csak kevés olyan klinikai kutatás létezik, amely a belsőleges használat és a bőrre gyakorolt hatását kutatja. Az Aloe szteroljai olyan tipusú növényi szterolok, amelyek képesek szabályozni a glükóz és a lipid metabolizmusát az emberi szervezetben. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az elfogyasztott aloe szterolok a véráram útján eljutnak a perifériás szövetekig, habár kutatás még eddig nem vizsgálta a bőrszövetre gyakorolt hatását.

Módszertan

Először laboratóriumban vizsgáltuk az aloe szterolok (cycloartenol, lophenol)  emberi bőrszövetre gyakorolt stimuláló hatását. Majd megfigyeltük az aloe vera gélből készült tapletta fogyasztásának hatását. Az elfogyasztott AVGP 40 mikrogram aloe szterolt tartalmazott. A kísérletben találomra kiválasztott száraz bőrű japán hölgyek vettek részt, a kisérlet kétszeresen vak kisérlet volt palcebó kontrollcsoporttal.

Eredmények

Aloe szterolok fogyasztása után a kollagén termelődése körülbelül a kétszeresére nőtt, míg a hyaluronsav termelődése másfélszeresére. Ezeknek az enzimeknek a gén-kifejeződés szintje a felelős a szintézisükért, ami szintén megjelent az emberi bőrszövetben. A kar bőrszövetében a hidratáltság szintje nőtt 8 hét alatt abban a csoportban, amelyik aloe gélből nyert szterolokat kapott, a placebo csoportnál viszont a hidratáltság csökkenése volt megfigyelhető.

Az analízis során a főbb ráncok mélysége szignifikánsan csökkent az aloe szterolokat fogyasztók körében, és a testzsír százalék is jelentős mértékben csökkent. Az Aloe szterolokat fogyasztók körében semmilyen a szedéssel összefüggő káros hatás nem volt megfigyelhető.

Konklúzió

Jelen tanulmány bizonyítja, hogy a szájon át adagolt aloe vera szterolok jelentős mértékben csökkentik a 40 + os hölgyek arcán megjelenő ráncokat, és az aloe szterolok stimulálják a bőrben a kollagén ihialuronsav termelődét.

Az  Aloe Barbadensis Miller a liliomfélék családjába tartozik. A levékéreg szövetből nyert gélt gyógynövényként használják. Cukorbetegségben szenvedő patkányok esetében a bőrszövet hamar regenerálódott és a gyógyulási idő lerövidült.  Klinikai tesztek bizonyították az aloe vera jótékony hatását a sugárzás hatására kialakult dermatitis esetében.

Az Aloe vera poliszaharidokat, aminosavakat, lipideket, növényi szterolokat, tannint és enzimeket tartalmaz. Az Acemannán a legfontosabb poliszaharid az Aloe vera gélben, és az immunrendszer működésében ismeretes a jótékony hatása , valamint az érrendszeren erősítő hatást is laboratóriumi vizsgálatok bizonyították.

Itt következik ennek a sejtbiológiai pontos és hosszadalmas, mindenre kiterjedő részletezése, amit itt nem közlök, de az eredeti cikkben elolvasható.

A fibroblaszt az a csillag vagy orsó alakú nyúlvánnyal rendelkező sejt, amely a kollagénképzésért felelős!

A kisérlet gyakorlati kivitelezése

  • 2012 
  • szeptember-december között zajlott
  • A Ceravi Shinbashi Clinic nevű klinikán  (Tokyo, Japan)
  • 58 szárazbőrű japán nő volt a kísérleti alany
  • A kisérlet előtti bőr-állapotot a Skin Research Center of InfoWard Inc. (Tokyo, Japan) vizsgálta
  • kétszeresen vak kísérlet volt placebo kontrollcsoporttal
  • 28 nő kapott aloe vera gélből készített tablettát 28 nő ugyanolyan kinézetű placebót.
  • számítógép generálta kódot kapott minden kísérleti alany, tehát sem ők, sem a kutatók nem tudták, hogy melyik kód kit takar - ezért kétszeresen vak a kísérlet. Az összec vizsgálat elvégzése után fedték fel, hogy kik tartoztak az egyik vagy a másik csoportba.
  • állandó hőmérséklet (20-22 C) és páratartalom (45-55%) mellett zajlott a kísérlet
  • a szem melleti részről szilkon bőrmásolatot készítettek

Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a szájon át adagolt Aloe vera gél hogyan hat a bőr állapotára. korábban csak a bőrön kialakult sérülések, égési sebek gyógyulásában voltak jó tapasztalatok.

Itt a táblázatok és diagramok következnek az eredeti cikkben... itt nem adjuk közre.

Az arcbőr hidratáltsága 8 hét alatt nőtt az aloe verát fogyasztók körében és kicsit csökkent a kontrollcsoportnál. A ráncok szélessége és mélysége csökkent az aloe verát fogyasztóknál, míg nem figyelhető meg jelentős eltérés a kontrollcsoportnál. A testsúly nem csökkent egyik csoportnál sem, viszont a testzsír százalék csökkent az aloverát fogyasztók körében.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/?fbclid=IwAR3hiZpqlXz2svZBb58n_1d79Q9tXZUYk6yNpM7XFTKs4yQP0NcFwgywN-k#!po=97.9167

Akit a részletek ettől mélyebben érdekelnek, a fenti linken elérheti az angol nyelvű eredeti cikket.

A cikket fordította: Emődiné Csapó Barbara