Divattippek

Alcím: Szeretnél új színt, új stílust az életedbe? Itt találsz néhány tanácsot! 
Stílus-és-divat
2023-04-20 23:45
...

A stílus nem divat?

„A divat változik, a stílus örök." – hangzik az oly sokak által ismert Coco Chanel idézet, amelyben nagyon nagy igazság van. Aki követi a divatot, nem biztos, hogy stílusos is egyben, és aki stílusos, annak nem muszáj divatosnak lennie. De mégis miként egyeztethető össze a folyton változó trendekkel az ember saját megjelenése?

Mi a különbség a stílus és a divat között?

A legfőbb különbség a két fogalom között az, hogy míg a divat változik, a stílus időtálló. Minden kornak megvan a maga divatja, legyen szó öltözködésről, kiegészítőkről, de léteznek ilyen korszakok a zenét, a sminket, a protokolláris szokásokat illetően is. A stílus viszont nem csupán a fentieket érinti, ez egy jóval nagyobb egészt foglal magában, beleértve például az öltözködést, a megjelenést, a viselkedést, a beszédstílust, valamint a gesztikulációt is. Nem véletlen, hogy egyre többen ismerik fel a stílus fontosságát, és sokan egyre inkább igyekeznek odafigyelni arra, hogy az aktuális divatot követve őrizzék meg a stílusukat. Ez a fajta tudatosság pedig igen komoly mértékben meghatározza azt, hogy milyen képet mutat az ember magáról a külvilág felé. A stílus nem divat: valójában sokkal több annál.

A kettő nem zárja ki egymást!

Nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy a két dolog egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt! A kiforrott stílusba rendszerint tökéletesen beleilleszthető az aktuális divatirányzat, még egyedibbé téve ezzel a külvilág felé mutatott összképet. Természetesen ehhez figyelembe kell venni a trendek mellett a saját ízlést, valamint a testi adottságokat is, hiszen aranyszabály, hogy nem minden divatirányzat passzol tökéletesen mindenkihez. Az azonban egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy-egy kis szeletet magáévá tegyen az ember a folyton változó divatvilágból. Ezen a ponton pedig hatalmas segítséget jelent a stílus, amely alapvetően adott minden egyes személy esetében. 

Hogyan találjam meg a saját stílusom?

A stílus egyik alappillére az önismeretben gyökerezik, vagyis alaposan önmagadba kell nézni akkor, amikor a stílusodat keresed. Ilyenkor érdemes feltenni a kérdéseket, hogy „Ki is vagyok én?” „Mi tesz engem boldoggá?” „Mitől érzem jól magam a bőrömben?” „Mit szeretnék megmutatni magamból a külvilágnak?” Amikor ezekre a kérdésekre megszületnek az őszinte válaszok, az ember mozaikként tudja összerakni saját stílusát a hajszíntől a ruházkodáson át a kiegészítőkön keresztül egészen a lábbelikig. Ez pedig tökéletesen független kortól, nemtől vagy egyéb tényezőktől. 

Buffon annak idején azt mondta: „A stílus maga az ember.” Ebben a mondatban pedig tulajdonképpen minden benne van, hiszen az általad képviselt stílus te magad vagy, és minden, amit gondolsz, érzed és belőled fakad!

Ha bizonytalan vagy, hogyan is találhatnád meg a saját stílusodat, nézz szét itt Kék Púder