Bőrápolás

Vezérkép:
2020-10-24 09:30
...

 

Prevenció fontossága, avagy hogyan gátoljuk bőrünk öregedését? Az időben megkezdett és tudatos bőrápolás hosszú évekkel képes kitolni a bőröregedés tüneteit. Melyek ezek a tünetek és mit tehetünk ellene?

 

  • Bőrszárazság, mely egyrészt a dehidratációból fakad. A dehidratált bőrben romlik a tápanyagellátás, hiszen a keringés nem megfelelő. De a bőrfelületen  ráncok is megjelenhetnek  dehidratációból fakadóan, (ezeket dehidratációs ráncoknak is nevezzük) sőt egész fiatal bőrön is mutatkozhat, amelyik dehidratált állapotban van A hidratált bőr viszont, feszes, rugalmas, üde színű. mert jó a keringése és a turgora ( a sejtek és a sejtközötti tér nyomása) Tehát bőrünk hidratálása, a bőrápolás alapja.
  •  
  • Bőrszárazság eredhet zsírhiányból is, hiszen csökken a faggyútermelő mirigyek működése is.  A bőr elvékonyodik, érzékennyé válik. Sérül a bőr felszíne, a bőr hidro-lipid emulziója. Az arcápoló krémek tulajdonképpeni feladata ennek a hidro-lipid rétegnek a pótlása, a bőr védekező képességének kívülről jövő erősítése. A kozmetikumok csak akkor tudnak segíteni, ha olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek bőrazonosak, illetve a lehető legjobban megfelelnek a bőr természetes hidro-lipid összetevőinek. Tehát használjunk bőrazonos összetételű krémeket, melyek jó minőségű zsiradékkal látják el bőrünket.
  •  
  • Rugalmatlanság, mely a kollagén és elasztikus rostok leépüléséből és glikációjából fakad. A bőr petyhüdtté válik. A glikáció egyébként, a bőrben természetesen előforduló folyamat, ami hatással van a proteinekre, mint pl a kollagén és az elasztin. Sajnos negatív hatással. Glikáció akkor következik be, ha a kollagén és elasztin rostokhoz cukor molekulák kapcsolódnak, így azok elvesztik rugalmasságukat, ezáltal romlik a bőr regeneráló képessége ami a bőr lazaságához, elvékonyodásához, a ráncok kialakulásához vezet.. Az életmódváltás mellett, speciális anti-glikációs formulákkal visszafordíthatjuk a bőrön megjelent idő előtti öregedési tüneteket. Tehát a  krémünkben legyen Anti-glikációs hatóanyag.
  •  
  • Az oxidatív stressz is gyorsítja a bőröregedést. A bőrfelszín fakó lesz, elszürkül, foltok jelennek meg rajta és érzékenység is kialakulhat. A hibás és csökkent sejtműködés tovább ront a bőr állapotán. Az oxidáció egy gyakran előforduló reakció a testben, mely során szabad gyökök keletkeznek. Sajnos ezek a szabad gyökök nagyon reaktív molekulák, erős sejtkárosító hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok segítenek megküzdeni bőrünknek, a környezetünk káros, külső hatásaival összefüggő bőrkárosodás ellen, például UV-sugárzás - amely a korai bőröregedés 80% -ával függ össze. Tehát a krémünk tartalmazzon anti-oxidánsokat.
  •  
  • Korai sejtelhalás, romló anyagcsere folyamatok a bőrben. A hosszú élettartam proteinek, a szirtuinok, olyan fehérjék, amelyek az emberi anyagcserére vannak hatással. Szabályozzák a sejtek aktivitását, mégpedig úgy, hogy csökkentik a túlzott sejt aktivitást, csökkentik a sejten belüli stresszt és a sejtek rendellenes működését. Tehát a krémünkben legyen hosszú élettartamot erősítő komplex.


A jó hír az, hogy létezik a prevenció. Általánosan az egészségünk megőrzésének is ez az alapja. Védjük szervezetünket a káros hatásoktól, próbáljuk megelőzni a betegségeket. Mivel? Vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel. A bőrünknek mint önálló szervnek ugyanígy van szüksége védelemre, prevencióra. 

A bőrápolás fontos eleme a megelőzés. Sajnos nagyon sokan akkor kezdünk el kapkodni, amikor már szemmel láthatóak a bőröregedés fentebb említett tünetei. Pedig mennyivel egyszerűbb idejében megkezdeni a helyes, prevenciós bőrápolást a 20-as évek végén. Tanítsuk meg fiataljainkat, lányainkat a helyes és tudatos bőrápolásra, a prevencióra.