Alt
2020-05-28 10:15
...

Felmérések szerint a magyar nők nagyon későn kezdik a bőrápolást és minden 5 nőből, 3 nem a bőre aktuális állapotának megfelelő krémet használja. Sokan csak akkor kapnak észbe, amikor már kialakultak a ráncok vagy egyéb
bőrproblémák. Azt tudni kell, hogy a kozmetikai készítmények nem csodaszerek, de csodálatos szerepet töltenek be a szép és egészséges bőr fenntartásában. Megelőzni illetve lassítani tudják a ráncok és a különböző bőrproblémák
kialakulásának folyamatát.

A bőr kondíciója nem mindig egyezik a tényleges korunknak megfelelő állapottal. Nem az öregedést előzik a meg a krémek, hanem az öregedéssel járó tüneteket képesek enyhíteni, illetve kialakulásukat lassítani, ha idejében elkezdik használni.

Mit jelent az idejében? Mindent a maga idejében!


Tizenegynéhány évesen lányok-fiúk küzdenek a pattanásokkal, miteszerekkel. Nekik a bőr tisztátalanságát és a faggyú túltermelését megszüntető készítményeket ajánlatos használni, fertőtlenítő hatással kombinálva. Itt lehet/ kell rászokni az alapos bőrtisztításra, bőrápolásra, melyben nagy szerep jut a mamáknak-papáknak.

20-25 év táján a hidratáció fenntartása a fő cél, amennyiben nincs más probléma. Sajnos ma sok fiatal-felnőttnél tapasztalok pattanásokat, miteszert, mintha kitolódna a kamaszkor. Ilyen esetben nem elég a hidratálás, komplex megoldásra van szükség.

25-35 között mindenképpen érdemes elkezdeni a megelőző készítményeket. Az arckrém mellett szükség van a szemkörnyék ápolására is, kinek-kinek állapota szerint. Fő szempont, megtartani a bőr rugalmasságát. Gondoskodni kell a tápanyag feltöltésről és az antioxidánsokról. Nem szabad engedni kiürülni a raktárakat.

35-40 éves korban megkezdődik az intenzív ápolás. Ásványi anyagok és víz visszapótlás a fő feladat, valamint a bőr kollagén és elasztikus rostjainak lebontását gátolni. Szükség van intenzívebb szemránckrémre, már nem elég csak hidratálni a szemkörnyéket. Kezelni kell a bőrszárazságot, karikákat, finom ráncokat.

40-50 éves korban a krémek tartalmazzanak extra hatóanyagokat, mint ráncsimítók, ráncfeltöltők. Pl. a botox hatást utánzó növényi anyagok, melyek mérséklik az izom összehúzódását. Ezekkel már elejét vesszük a ráncok elmélyülésének. Segíteni kell a sejtépítő folyamatokat, szükség van erős antioxidánsokra. Szükség lehet pigment foltok kezelésére is. A bőrápolásban helyet kapnak a szérumok.

50-60 fölött mindenképpen érdemes a rendszeres napi ápolás mellett , egy-egy intenzív kúrát tartani olyan hatóanyagokkal melyek feltöltik a sejtek energia készletét, védik és elősegítik a sejtosztódást. Erősítik a bőr védelmi feladatait. A bőrtápláló krémek tartalmazzanak zsiradékot és gátolják az oxidatív stresszt.

60+ A bőr erőteljes zsír és víz visszapótlást igényel, folyamatos ráncfeltöltést, tartalmas szérumokat.
Fontos az egészséges sejtosztódás fenntartása. A rugalmasság fokozása és tónus megtartása.

Nagy általánosságban írtam a bőr életkor szerinti szükségleteiről. Ezen belül, azonban rengeteg
eltérés lehet. A kezeléskor és az otthoni bőrápoláskor nagy figyelmet kell szentelni az aktuális! és
nem életkor szerinti bőrkondíciónak, ennek megfelelően összeállítni a kezelési – ápolási tervet. A jól felállított bőrdiagnózis hosszú évekre megalapozza a jó bőrkondíciót!