Alt
2020-03-24 13:00
...

Már egy teljes hét plussz 1 nap eltelt az önkéntes karanténban. Lassan kialakul a napi ritmusom. Az első hét „lelkesedése” jócskán alább hagyott. A lelkesedés nem az volt, hogy huj de jó itthon vagyok, hanem úgy gondoltam, hogy most eljött az ideje, hogy sok elmaradt munkámat megcsinálhatom. Ezek főleg az online terveimmel, valamint a házban s a ház körüli teendőkkel kapcsolatosak.

Az első héten tényleg csináltam sok mindent, de minden terv nélkül, hol ide, hol oda kapva. Ezzel azt értem el, hogy több munkám maradt félbe, mert hirtelen találtam másikat, fontosabbat. Olyan ez mint a takarítás, elkezded, de leragadsz egy helyen, mert rájössz, hogy csupán a szoba egy sarkában is mennyi teendő van. Más szóval elveszünk a részletekben.

A második hét hétfőjén, már éreztem, hogy ez így nem lesz jó, ráadásul ez a fene nagy lelkesedés is alább hagyott. Tisztában voltam vele, hogy akciótervet, napi/ heti menetrendet kell készítenem.

Tudom sokan sokféle módon vagyunk otthon, gyerekekkel, gyerek nélkül, nagy családdal, egyedül, muszájból, home office-ban, önkéntes karanténban. Tudom olyanok is sokan vannak, akik nem tudnak otthon maradni éppen a munkájuk miatt. Ez a bejegyzés, most nem nekik szól.

Én tudom magamról, hogy délelőtt vagyok szellemileg aktív. Korán kelő vagyok, ilyenkor kreatívan tudok írni, alkotni. Délben szükségem van pihenőre, szusszanásra, ebédre. Délután viszont teret hagyok a fizikai indíttatású „mániáimnak”, Nos ezek alapján így néz ki az akciótervem.

Délelőtti tervek

Blog írás nektek. Bár már nagyon hiányzott nekem is, hiszen manapság nem volt rá időm. Ezt pedig nem tudom úgy csinálni, hogy két vendég között van félórám és írok valamit. Erre nekem is rá kell hangolódnom. Akkor viszont elkap a lendület. Szeretek írni na!  

A weboldalam is folyamatos frissítésre szorul(na) szerkesztések, feltöltendő anyagok. A  facebook oldalam kezelése/feltöltése napi munkát igényel, bár szoktam előre ütemezni pár napra, azonban figyelmet ötletelést igényel. A Nektek szánt hírlevél írás-szerkesztés ugyan nem napi szintű, de most egy kicsit jobban ráérek és több infót tudok nektek átadni.

Vannak egyéb „titkos” jövőbeni terveim, azokat is előkészítem. Valamint tananyagot kell készítenem egy őszi megrendelt szakmai oktatáshoz. Ez bőven kitart pár hétig, minden délelőttre jut belőle. Különben is a kreatív ötletek, pont munka közben születnek, így rögtön jegyzetelem is, hogy el ne felejtsem mire az épp aktuális munkával végzek. Igy a listám sosem fogy csak kihúzom ami megvalósult.

Ez csupa ülőmunka, közben a kutyám, Bütyök bánatos szemmel néz rám, hogy vele nem foglalkozom. De tudhatja (ha tudja…), hogy az ő ideje is eljön.

Déli terveim

Ebéd készítés, igyekszem egyszerre több adagot főzni, hogy ne kelljen minden nap. Nálam a leves a nyerő. Egyébként elhatároztam, hogy nem megyek boltba, csak akkor, ha végképp kifogy valamim.

A déli programhoz tartozik a kutyasétáltatás, kizárólag tömegmentes helyen. Ennek mindketten örülünk Bütyök is és én is. Szerencsére vannak titkos helyeim ahol tudunk kicsit lődörögni és nincsenek emberek. De ha hosszabb időt szánok rá, akkor autóba be és irány a Bükk! Bőven találok „embernemjárta”  helyet, ahol biztonságban vagyunk. Legalább is addig, amíg megtehetjük, amíg nincs kijárási tilalom.

Ha olyan az idő, hogy nem tudunk menni, vagy éppen nincs kedvem, vagy jólesik kicsit szieztázni, akkor ebéd utáni olvasás. Napi és szakmai hírek online.

Délutánra tervezett programjaim

Hajj ebből is van bőven! A gardróbom átválogatása, rendbetétele pont aktuális. Már éppen el akartam tenni a télikabátjaim, és a vastag pulcsikat, szoknyákat mikor beütött ez a hideg front, így azok még maradnak picit. De itt állnak a sorban. Tavaszi ruhák elő – téli ruhák el!

Lakásrendezés. Nagy bútormozgató vagyok, és zavar a sarkokban, vagy itt-ott a lakás pontjain felhalmozódó tárgyak csoportja. Hmm ebből is van bőven a lakás több pontján. Igyekszem egyszerre csak egy területre koncentrálni, hogy ne frusztráljon a teendők sokasága. Így megelégedéssel töltött el, amikor például az olvasósarokban lévő fotel mögött felszabadítottam a helyet. Biztosan ismered ezt a szituációt, amikor épp nincs időd elpakolni valamit és csak lerakod a sarokba, hogy majd elteszed, ha lesz időd. Nos itt az idő! Lehetséges területek a teljesség igénye nélkül: fürdőszoba polcai, szépítkezős szereink, konyha a maga milliónyi tároló helyével, íróasztal és annak fiókjai, iratos polcok.

Kerti munka nálam csak napsütésben lehetséges, rossz időben nem vagyok hajlandó pepecselni a kertben. Jó időben viszont valóságos flow élményt nyújt, egyszerűen nem veszem észre, hogy hány órát töltök el ebben a mini kertben.

Délután még jöhet egy kis online szakmázás, érdekességek, Valamint az olasz nyelv gyakorlása, mivel jelenleg nem járok az olasz tanárnőmhöz, megígértem neki, hogy ismétlek. Sőt ebben kifejezetten szeretnék fejlődni, így elterveztem minden nap szánok rá egy órát. Remélem  hamarosan utazhatok újra Olaszországba. Itt az idő, ha Te is szeretnél nyelvet tanulni!

Azok a kis videók, amiket láthattok többnyire délután készültek és most úgy gondolom, elkészítésük itt is marad. A feltöltésük sok türelmet igényel, a szerkesztéshez nem értek, de igyekszem!

Este jöhet az olvasás vagy filmnézés. Ilyenkor már nem „szakmázok” kizárólag szórakoztató művekre hangolódtam.

Az, hogy így összeállítottam magamnak a napi programom, jóleső érzéssel tölt el. Keretet ad a napjaimnak, hogy ne össze-vissza sodródjak a teendők között.